Rizika spojená s odchytem a transportem krokodýlů

Během odchytu krokodýlů a následně i během transportu, jsou krokodýli vystaveni opakovanému stresu a tím si snadno způsobí zranění nebo dojde i k následnému úhynu. To platí zejména pro velké jedince.

Při každém i při tom nejšetrnějším způsobu odchytu, krokodýli bojují a nechtějí se vzdát. Svaly v tomto vypětí začnou mít nedostatek kyslíku, rozběhne se  anaerobní metabolismus, v krvi se hromadí kyseliny a výsledkem může být acidóza – překyselení organizmu. Pokud se má tento stav napravit, musí mít zvíře možnost volného a hlubokého dýchání. Jsou- li v tuto dobu použita léčiva jako anestetika nebo preparáty k imobilizaci, mohou negativně omezit dýchání a může dojít k úhynu následkem acidózy. To platí zvlášť pro velké krokodýly (nad 450 cm).

Po odchytu, jakmile jsou svázány čelisti, je nutné překrýt oči mokrou látkou. Jako prevence proti dalšímu boji je nutné zamezit i pohybu končetin. Ty je nejlépe svázat širokým popruhem nebo páskou (šířka 5 až 10 cm) a to tak, aby nebylo  omezeno proudění krve. Nohy mohou být spoutané maximálně dvě hodiny, jinak může dojít k otoku, který může poškodit svalstvo a kůži končetiny, což někdy vede i ke ztrátě končetiny.

Stejně jako třeba ptáci a někteří další obratlovci, mají i krokodýli a společné vyústění trávicí, vylučovací a pohlavní soustavy, kterému se říká kloaka. Je to vlastně vak s nepříliš silnou svalovinou. Při přenášení a manipulování s krokodýlem, hlavně velkými jedinci, může dojít ke kolapsu svalů a vyhřeznutí kloaky. Lehce může být vyhřezlý orgán vážně poraněn a následkem zranění může dojít i k úhynu. Lze tomu předejít pevnou bandáží v oblasti kloaky, tedy začátku ocasu. Bandáž nemůže být aplikována dlouho, zvířeti musí být umožněno vyprazdňování.

Léčiva (Pavulon nebo Valium) mohou pomoci při manipulaci s krokodýly, použije-li je zkušený odborník. Na druhou stranu platí, že každého krokodýla lze chytit bez použití léčiva. Použití léčiv při odchytu velkých krokodýlů (nad 3 m), kteří se právě nacházejí ve stresu, může vyvolat acidózu s následným úhynem. 

Vlastní transport musí být uskutečněn v co nejkratším čase.  Musí být zabráněno přehřátí (teplota v přepravním boxu maximálně 350C), podchlazení (ne méně  než 200C), dehydrataci (žádoucí je pravidelné polévání vodou během transportu).  Konstrukce přepravní bedny musí být bezpečná, bez míst, která by mohla krokodýlům způsobit zranění. Bedna musí být dobře větraná. Hlava nesmí být během transportu níže než tělo a to z toho důvodu, kdyby došlo ke zvracení potravy, aby se nedostal vyvrhnutý obsah žaludku do dýchací cest. Minimálně tři dny před transportem zvíře není radno krmit. 

Minimalizovány musí být veškeré stresující podměty, které působí na zvíře v bedně, jako jsou vibrace, nadměrný hluk, přítomnost většího množství osob, přenášení bedny apod.

 

26.9.2020

Pavel Moucha

Česká asociace pro chov a ochranu krokodýlů, o.s.

 

Zpracováno podle materiálů vydaných Oddělením pro životní prostředí a vědu státu Queensland, Austrálie v roce 2008

 

Podívejte se také

Nové druhy krokodýlů – změny, které přinesl počátek 21. století

Přepestrá je paleta živých organizmů na Zemi a to i přes to, že se spíše …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

www.czechcrocs.cz